Deze website maakt gebruik van Cookies. Door de website te gebruiken stemt u in met ons gebruik van Cookies. Privacyinformatie
OK

Hofmann International

Advocaat en Belastingadviseur Duitsland

Werken in Duitsland: “Kindergeld” in Duitsland (kinderbijslag)

Als Nederlander die in Duitsland werkt en kinderen in Nederland of Duitsland heeft komt u in aanmerking voor de kinderbijslag in Duitsland, het zogenaamde “Kindergeld”. Welke voorwaarden gelden voor het Kindergeld? Hoe hoog is de Duitse kinderbijslag? Waar het Kindergeld aanvragen?

Welke voorwaarden gelden voor het Kindergeld?

De Duitse wetgeving kent eer in principe twee mogelijkheden voor om in het genoot van het Kindergeld te komen: 1) als subsidie of 2) als belastingvermindering. Het tweede optie heeft wettelijke voorkeur. Het optie van belastingvermindering is van toepassing als u in Duitsland onbeperkt belastingplichtig bent. Dit is het geval als u hier een woning heeft en belastingschuldenaar bent of in Duitsland geen woning heeft maar meer dan 90% van uw inkomsten trekt. Heeft u in Duitsland geen woning of trekt minder dan 90% van uw geheele inkomsten, komt de oplossing als belastingvermindering niet in aanmerking. Dan kan kindergeld aan uw alleen in het geval betald worden dat u in de Duitse soziale verzekering bijdragen betaalt.

Let op! Vaak worden er zowel in de Duitse als ook in de Nederlandse verzekering bijdragen betaald. Dat mag niet. Bent u in een zulke situatie moet zo spoedig mogelijk opgehelderd worden waar u volgens de Europese regelgeving moet inbetaalen.

Ontvangt u voor uw kinderen al in Nederland kinderbijslag raken deze de anspraken op het Duitse kindergeld niet aan. Zij komen maar in aanrekening aan de hoogte van het Duitse Kindergeld.

Hoogte van de Duitse kinderbijslag

Voor het jaar 2018 gelden de volgende bedragen per maand en per kind:

1ste en 2de kind: € 194,00

3de kind: € 200,00

4de kind: € 225,00

Waar het Kindergeld aanvragen?

In Duitsland is de “Familienkasse”, die bij de Bundesagentur für Arbeit is gevestigd, verantwoordelijk voor de kinderbijslag. Als u in Duitsland woont, kan de Kindergeld worden aangevraagd bij de lokale Familienkasse.

Voor Nederlanders die in Nederland wonen, is in Duitsland de Familienkasse Rhein-Land-Pfalz verantwoordelijk. U kunt ook een aanvraag indienen via de SVB, die de aanvraag vervolgens doorstuurt naar het relevante Familienkasse in Duitsland.

Wij zijn u graag van dienst

Wij staan klaar om u te adviseren en assisteren wanneer u gaat werken. Neem contact op met een van onze vestigingen voor een vrijblijvend gesprek hoe wij u het beste kunnen bijstaan in uw specifieke situatie.

Neem contact met ons op